Britská vláda chce podporiť ekonomiku lacnými úvermi

21.04.2013 Celý región

Londýn 21. apríla (TASR) - Program podpory britskej ekonomiky prostredníctvom lacných úverov plánuje britská vláda rozšíriť aj na špecializované úverové inštitúcie a zároveň ho o jeden rok predĺžiť. Uviedla to agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na informácie v nedeľníku Sunday Telegraph.

Britská centrálna banka a ministerstvo financií pracujú na rozšírení programu na podporu úverovania zo strany bánk (Funding for Lending Scheme - FLS) v hodnote 80 miliárd libier (93,63 miliardy eur), pričom podľa novín by úpravy v programe mohla vláda oznámiť už v priebehu pár dní. Minister financií George Osborne sa totiž dostáva pod stále väčší tlak, aby výraznejšie podporil stagnujúcu ekonomiku, najmä potom, ako v piatok agentúra Fitch ako druhá v poradí odobrala krajine najvyšší rating na úrovni AAA.

Ako prvá to urobila vo februári ratingová agentúra Moody's. Navyše, aj Medzinárodný menový fond tento týždeň v najnovšej prognóze vývoja svetovej ekonomiky vládu vyzval, aby zmiernila rozsah úsporných opatrení.

Podobnú informáciu ako Sundy Telegraph zverejnili aj noviny Financial Times, ktoré napísali, že ministerstvo financií dúfa, že zavedenie druhej fázy FLS by mohlo presvedčiť MMF, aby v blížiacej sa pravidelnej správe o stave britskej ekonomiky upustil od prípadnej kritiky vládnej ekonomickej politiky.

Podľa médií Osborne koncom tohto týždňa uviedol, že vláda a centrálna banka "čoskoro" oznámia úpravy súčasného programu FLS, v rámci ktorého majú banky prístup k lacným pôžičkám, aby naďalej ponúkali, prípadne zvýšili rozsah úverov firmám a domácnostiam.

Program spustila vláda v spolupráci s centrálnou bankou minulý rok, zatiaľ však neviedol k zvýšenému úverovaniu podnikov, najmä malých a stredne veľkých. Podľa Sunday Telegraph chce vláda FLS, ktorý sa mal pôvodne skončiť v januári budúceho roka, predĺžiť o jeden rok. Navyše, program by sa mal rozšíriť aj na ďalšie inštitúcie, ako sú napríklad lízingové firmy, s cieľom zlepšiť prístup k úverom zo strany najmä malých firiem.
 

Vyberte región